msc4

The Hybrid knowledge centre, Soho community

It has been the intention of the design to address and stimulate the knowledge based economy, a temporarily goal of the Rotterdam’s municipality. Therefor a new interpretation of the Dutch urban block has been made, connecting to the urban fabric and extracting the public domain into the design. A mixture of program should intensify the use of the collective and public domain through out the day.

 

The stacking of functions is topped of by a dens residential domain. Unlike the typical Dutch urban block the concept of Soho (small office home office) has been integrated. Three dwelling typologies activate the collective domain.

 

Routing and dwelling typologies divide the block a tracheotomy. Where each typology finds it’s place in composition with the general routing.

 

The larger dwellings have been places along the south and west side of the block. Where a gallery system has been combined with staircases to create access to 2 floors. This enables to widen the gallery space on one floor and give the gallery space on the second floor back to the private dwellings.

 

This widened gallery space is build up in two strokes, 1.2 meters minimum escape route and 0.6 meters leisure. Along the gallery small offices, collective space and dwelling entrances alternate to stimulate the use and experience of the gallery.

 

In contradiction to the larger creative class dwellings the small starter typologies are placed a side a corridor/passage. Where on the first floor a shared office space opens up to the corridor from on side and starter dwellings form the other. An extended study based on natural light displacement and wanted/unwanted visual connections between programs have ultimately formed a controlled collective space, which intermediates between the diverse programs according to the wishes of the users.

N. Slijkerman

Copyright © All Rights Reserved

info@niekslijkerman.nl